منو

درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی و آرامبخشی

  کودکان غیر همکار که مبتلا به ترس و اضطراب غیر قابل کنترل از درمانهای دندانپزشکی هستند یکی از مهمترین چالش ها برای دندانپزشکان و والدین می باشد.

 کودکان مبتلا به ترس و اضطراب
فاکتورهای زیادی مثل اطلاعات منتقل شده از والدین و دوستان، تجربه تلخ و دردناک قبلی از درمانهای دندانپزشکی، کم بودن سن کودک و عدم برخورد منطقی با مشکل وجود صدا و آب در هنگام درمان دندانپزشکی در عدم همکاری کودک تاثیر دارند که باعث عدم امکان درمان کودک می گردد.
عدم همکاری کودک باعث کاهش کیفیت واستاندارد خدمات درمانی ارائه شده میگردد.همچنین تهدید و مهار فیزیکی علاوه بر کاهش دقت و کیفیت کار میتواند نتایج ناخوشایند روحی و روانی در کودک ایجاد کند.
بیهوشی عمومی-آرامبخشی خوراکی(دکتر مصطفی محاوری)
در گذشته وحتی هم اکنون در خیلی از مراکز برای درمان دندانپزشکی کودک ، دندانپزشک مجبور است با کمک دستیارانش و حتی والدین برای مدتی نسبت به بی حرکت کردن کودک ومحکم نگه داشتن او اقدام کند،
تا یک درمان محدود را در حداقل زمان ممکن انجام دهد و این در بسیاری از موارد تنها راه چاره برای رهایی کودک از درد دندان تلقی می گردد.

روش های مختلفی به عنوان راه حل جایگزین جهت این معضل ارائه شده است که عبارتند از:

آرامبخشی خوراکی

✅  Deep sadation  یا آرامبخشی عمیق

✅ بیهوشی عمومی

  آرامبخشی خوراکی:

در روش آرامبخشی خوراکی، با توجه به شرایط خاص کودک و در نظر گرفتن سن و وزن کودک از داروهای آرامبخشی که هدف اصلی آن کاهش اضطراب بیمار است استفاده میگردد.
این روش سالهای متمادی است که در خدمات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی از بهترین داروهایی که میتواند علاوه براثرات مفید جهت آرامبخشی کودک حداقل عوارض جانبی راداشته باشد داروی میدازولام است.
در صورتی که این دارو به صورت خوراکی و با دوز کنترل شده مصرف گردد هیچگونه عوارض پایداری به همراه نخواهد داشت
👈این دارو حتما باید تحت نظر دندانپزشک و در محل مطب  مصرف گردد و میزان دقیق مصرف آن توسط دندانپزشک کودکان شما تعیین میگردد.
این روش در کودکان غیر همکاری که درمان محدودی نیاز دارند انجام می گیرد.

مراقبت های لازم قبل از آرامبخشی خوراکی:

✅کودک سه ساعت قبل از درمان از خوردن خودداری نماید و  تا دو ساعت قبل از درمان هیچگونه آشامیدنی استفاده ننماید.
✅پر بودن معده کودک علاوه براحتمال  تهوع و بالا آوردن محتویات معده باعث کاهش اثربخشی دارو میگردد.

مراقبت های حین و پس از مصرف آرامبخشی خوراکی:

✅پس از مصرف داروی مربوطه که به میزان لازم در مطب به کودک داده میشود از مصرف هر گونه آشامیدنی در حجم زیاد خودداری گردد.مدت لازم جهت اثر بخشی دارو حدود ۲۰-۳۰ دقیقه میباشد و دراین مدت به علت بروز خواب آلودگی، کودک باید کاملا تحت نظر والدین باشد و از راه رفتن مستقل وی جلوگیری بعمل آید.
✅در هنگام درمان به توصیه های دندانپزشک گوش دهید.
✅از مزایای داروی مصرفی ، عدم یاد آوری خاطرات ناخوشایند برای کودک در طی درمان می باشد.
✅پس از اتمام درمان تا چند ساعت کماکان کودک حالت خواب آلودگی و عدم تعادل را خواهد داشت لذا از تنها گذاشتن کودک در این زمان  خودداری فرمایید.
✅بعد از دو ساعت می توانید تغذیه عادی کودک را با الویت مایعات شفاف و حجم کم شروع کنید

 آرامبخشی عمیق یا Deep sedation:

بیهوشی دندانپزشکی-دکتر مصطفی محاوریدر این روش که توسط متخصص بیهوشی انجام میگردد کودک کاملا به حالت خواب عمیق وارد شده ولی تمام اعمال حیاتی کودک نظیر تنفس و بلع کماکان توسط کودک انجام می پذیرد.در این روش که به صورت تزریقی صورت میگیرد اجازه ی انجام درمانهای طولانی تر نسبت به آرامبخشی خوراکی به دندانپزشک داده میشود.
 

 ملاحظات و مراقبت های لازم قبل از Deep sedation :

کودک بسته به سن و با نظر دندانپزشک باید بین ۶ تا ۸ ساعت قبل از درمان هیچ گونه آب و مواد غذایی استفاده نکند.

ترجیحا در شب قبل  خواب  مناسب و محیطی آرام داشته باشد و در صورتی که کودک داروی خاصی را با توجه به وضعیت عمومی خود دریافت میکند حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

ملاحظات و اقدامات  پس از آرامبخشی عمیق:

پس از پایان درمان تا چند ساعت کودک دچار خواب آلودگی می باشد.با توجه به احتمال تهوع و استفراغ در ساعات اولیه ، مراقب کودک خود باشید.
 مصرف مواد غذایی با الویت مایعات شفاف و حجم کم پس از دو ساعت بلامانع است.

  بازگشت

 بیهوشی عمومی:

آخرین راه جایگزین جهت درمان کودکانی که  به دلایل مختلف امکان همکاری لازم با دندانپزشک را ندارند استفاده از روش بیهوشی عمومی است در این روش علاوه بر اینکه کودک جهت انجام درمان کاملا در اختیار دندانپزشک میباشد ،
امکان انجام درمان های طو لانی تر نسبت به دو حالت آرامبخشی خوراکی و دیپ سدیشن وجود دارد این کار برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۰۰ توسط یک دندانپزشک آمریکایی برای کودکان انجام شد، طی بیهوشی بیمار دچار کاهش سطح هوشیاری و به زبان عامیانه بیهوش میگرد و وقایع هنگام عمل را بعدا به خاطر نمی اورد،
همچنین بی دردی کامل برای کودک وجود دارد و هیچ حرکتی توسط وی صورت نمیگیرد.این شرایط به درمانگر اجازه میدهد تا با آرامش کامل و با دقت نظر نسبت به درمان لازم اقدام نماید.

ملاحظات و مراقبتهای لازم قبل از بیهوشی :

– کودک در شب قبل به میزان معمول استراحت کرده باشد.
– بسته به سن و تشخیص دندانپزشک بین ۶ تا ۸ ساعت ساعت قبل از درمان از هرگونه خوردن و آشامیدن خودداری گردد.با توجه به امکان بروز خطرات برای کودک در صورت عدم رعایت این امر درمان بیهوشی منتفی میگردد.
– دندانپزشک و متخصص بیهوشی  را در جریان مصرف سایر داروهایی که کودکتان بعلت شرایط و مشکلات عمومی اش مصرف میکند قرار دهید
– در صورت وجود سرماخوردگی برای جلوگیری از خطرات احتمالی حتما دندانپزشک معالج را در جریان قرار دهید.
آزمایشات لازم که توسط دندانپزشک توصیه شده است قبل از عمل انجام گردد.
– در صورت وجود بیماری های عمومی پزشک کودک خود را در جریان  دندانپزشکی تحت بیهوشی قرار داده و مجوز لازم را اخذ نمایید.
– جهت جلوگیری از استرس در خود و کودکتان یک ساعت قبل از عمل در اتاق عمل حاضر باشید .
 

مراقبت های بعد از درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی:

– معمولا ۱ تا ۲ ساعت بعد از بیهوشی کودک قادر است تغذیه معمول خود را با الویت مایعات و با حجم کم آغاز نماید.
از دادن غداهای سنگین  و با حجم زیاد در روز عمل خودداری فرمایید.
– انجام درمان صرفا به منزله ی  حذف پوسیدگی های موجود می باشد  در صورتی که رعایت های لازم در خصوص تغییر روش زندگی داده نشود امکان بروز مجدد پوسیدگی ها وجود دارد.
– برای این امر باید در درجه اول عادات غذایی خود و کودک خود را اصلاح فرمایید ، عامل اصلی پوسیدگی عدم تغذیه مناسب و استفاده مکرر از  مواد قندی است .ترتیبی اتخاذ کنید که استفاده از مواد قندی و پوسیدگی زا به یک تا دو بار در  روز محدود گردد.
– رعایت بهداشت کودک جزو لاینفک حفظ شرایط بعد از درمان می باشد ،باید نسبت به مسواک زدن منظم (شب قبل از خواب و صبح بعد از بیدار شدن )اقدام نموده و در صورت لزوم حتما از نخ دندان استفاده نمایید.
چکاپ های منظم دوره ای و انجام درمان پیشگیرانه فلوراید تراپی، نیز یکی از مهمترین بخش های این  حلقه جهت جلوگیری از عود پوسیدگی ها می باشد.
بیهوشی دندانپزشکی_دکترمحاوری
 مطالب مرتبط:

بازگشت

هیچ نظری وجود ندارد